Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.03.2024

Прокурори на захисті державних інтересів: Захист культурної спадщини на Буковині

Коментують: начальник відділу представництва інтересів держави в суді Чернівецької обласної прокуратури Ліна Понзюк, директор державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця» Єлизавета Буйновська, завідувач кафедри архітектури та збереження об`єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, заслужений архітектор України Ірина Коротун.

Чернівецька обласна прокуратура в межах наданих законом представницьких повноважень забезпечує захист об’єктів культурної спадщини.

Важливою умовою для цього є розробка та виготовлення історико-архітектурних опорних планів міст та селищ регіону, які відносяться до історично населених місць України.

Історико-архітектурний опорний план – це базовий документ містобудівної документації у складі генерального та детального планів. Він визначає стратегію збереження нерухомої культурної спадщини та традиційного характеру середовища історичного міста.

На території Чернівецької області затверджено 11 історичних населених місць.

Прокурори встановили, що у семи з них не розроблені історико-архітектурні опорні плани, що суперечить вимогам законодавства. Зокрема, мова йде про одне з найдавніших міст України та найдавніше у Чернівецької області – Хотин. Там розташоване одне з 7 чудес країни – Хотинська фортеця.

У зв’язку з бездіяльністю виконавчого комітету Хотинської міської ради існує загроза самовільної, хаотичної або неконтрольованої забудови історичних об’єктів на території міста, а також руйнування пам’яток історії та культури, знищення історичної спадщини громади.

Для збереження історико-архітектурної цінності населеного пункту Дністровська окружна прокуратура звернулася до Чернівецького окружного адміністративного суду з позовом про зобов’язання розроблення плану міста.

Наразі позовні вимоги прокуратури задоволено у повному обсязі.

Крім того, на виконання рішень судів за позовами прокурорів вживаються заходи для розроблення та затвердження аналогічної документації для історичних міст Герца і Кіцмань, а також селищ Глибока, Лужани, Путила та Кельменці.

 

кількість переглядів: 178