Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.10.2023

Продаж гуманітарної допомоги на понад 15 млн грн – на Буковині судитимуть двох керівників благодійних організацій

Прокурори Чернівецької обласної прокуратури передали до суду обвинувальний акт стосовно двох керівників благодійних організацій з Чернівецької та Миколаївської областей, які налагодили протиправний механізм незаконного збагачення від продажу гуманітарної допомоги.


За даними слідства, маючи доступ та право на розпорядження гуманітарною допомогою у вигляді товарів медичного призначення, 58-річний керівник однієї з благодійних організацій на Миколаївщині, заручившись підтримкою знайомого волонтера – керівника благодійної організації на Буковині, організував гуртову торгівлю, отриманою від іноземних донорів, на адресу  його благодійного фонду, гуманітарною допомогою.


Гуртові партії медичних халатів та антисептиків «бізнесмени» готові були реалізувати за ціною нижче ринкової. Потенційних покупців шукали серед особистих знайомих та підприємців шляхом надсилання комерційних пропозицій.  

Гуманітарну допомогу вони завезли на зберігання до орендованих складських приміщеннях у Чернівцях та Луцьку.

Під час розслідування злочину правоохоронці затримали буковинця після одержання 600 тис. грн виторгу за продаж частини медичних халатів у кількості 18 000 штук.


За результатами обшуків у складських приміщеннях на території Чернівецької та Волинської областей виявлено та вилучено ще майже 180 тисяч медичних халатів та понад 64 000 одиниць антисептиків на загальну суму понад 15 млн грн.

    

За скоєне громадянам інкриміновано: продаж, незакінчений замах та готування до продажу товарів гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку, вчиненому у особливо великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2, ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 201-2, ч. 1 ст. 14  ч. 3 ст. 201-2 КК України).


Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснювали слідчі СУ ГУНП у Чернівецькій області, за оперативного супроводу Управління СБУ в Чернівецькій області.


Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

кількість переглядів: 508