Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.10.2023
Вдосконалено кримінальну відповідальність за скоєння військових кримінальних правопорушень пов’язаних із порушеннями правил експлуатації бойових чи спеціальних машин,виконання польотів чи підготовки до них, кораблеводіння»

Верховна Рада України 06 вересня 2023 року ухвалила Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення положень чинного законодавства в частині кримінальної відповідальності за скоєння військових кримінальних правопорушень, пов'язаних із порушеннями правил експлуатації бойових чи спеціальних машин, виконання польотів чи підготовки до них, кораблеводіння» № 3380-ІХ.


Цим Законом внесено зміни до статті 415 Кримінального Кодексу України (далі – КК України).


Зокрема порушення правил водіння або експлуатації бойової, спеціальної чи транспортної машини, що спричинило потерпілому середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження або загибель потерпілого, – карається службовим обмеженням на строк до одного року або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або триманням у дисциплінарному батальйоні до одного року, або позбавленням волі на строк від одного до п’яти років.
Вчинення тих самих дій, що спричинило загибель кількох осіб, –  карається службовим обмеженням на строк до двох років або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або триманням у дисциплінарному батальйоні до двох років, або позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
Також, Законом внесено зміни до статті 416 КК України.
Віднині порушення правил польотів або підготовки до них, а також порушення правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило потерпілому тяжкі тілесні ушкодження або завдало матеріальної шкоди у великому розмірі, – караються службовим обмеженням на строк до одного року або обмеженням волі на строк до двох років, або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до одного року, або позбавленням волі на строк від двох до семи років.


Ті самі дії, що спричинили катастрофу або інші тяжкі наслідки, - караються службовим обмеженням на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від п’яти до п’ятнадцяти років.


Крім того, цим Законом внесено зміни до статті 417 КК України.


Так, порушення правил кораблеводіння, що спричинило потерпілому тяжкі тілесні ушкодження або завдало матеріальної шкоди у великому розмірі,– карається службовим обмеженням на строк до одного року або обмеженням волі на строк до двох років, або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до одного року, або позбавленням волі на строк від двох до семи років.


Ті самі дії, що спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, - караються службовим обмеженням на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від п’яти  до п’ятнадцяти років.


Поряд з цим у примітці до статті 416 КК України визначено, що  у статтях 416 і 417 цього Кодексу матеріальною шкодою у великому розмірі вважається шкода, яка у шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Водночас тяжкими наслідками вважаються наслідки, які полягають у заподіянні матеріальної шкоди (збитків) у вигляді безповоротної втрати літального апарату, корабля або якщо вартість відновлення (ремонту) літального апарату, корабля у шістдесят тисяч і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.


Закон набрав чинності 05 жовтня 2023 року – з дня наступного за днем  його опублікування в газеті «Голос України» № 34 від 04 жовтня 2023 року.

Відділ організаційного та правового забезпечення Чернівецької обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 74