Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.10.2023

На Буковині завдяки прокуратурі збережено понад 24 га карстово-спелеологічної пам`ятки природи місцевого значення «Колишнє торфовище»

Спеціалізована екологічна прокуратура Чернівецької обласної прокуратури у судовому порядку зобов’язала Недобоївську сільську раду винести межі комплексної пам`ятки природи місцевого значення «Колишнє торфовище» та закріпити їх на місцевості.

Карстово-спелеологічна пам’ятка природи «Колишнє торфовище» - це  велика реліктова карстова лійка у вапнякуватих пісковиках розташована у селі Ширівці колишнього Хотинського району Чернівецької області, загальною площею понад 24,6 га. Пам’ятка створена у 2000 році на місці колишнього цінного багатошарового торфовища, знищеного наприкінці 70-х роках XX століття.


Встановлено, що у серпні 2007 року Шировецька сільська рада (з 2020 року приєднана до Недобоївської сільської ради Дністровського району, яка є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади) дала згоду на взяття під охорону зазначеного об`єкта природно-заповідного фонду та дотримання режиму його заповідності, однак, досі межі колишнього торфовища не визначені, а земельна ділянка не внесена до Державного земельного кадастру.


Вказана бездіяльність органу місцевого самоврядування унеможливлює якісне забезпечення режиму заповідного об`єкта, його належну охорону та збереження.


Щоб унеможливити відчуження та самовільне зайняття цих земель, прокуратура звернулась до суду. Чернівецький окружний адміністративний суд  підтримав позицію прокурора – орган місцевого самоврядування має усунути порушення.

 

кількість переглядів: 583