Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.10.2023
Запроваджується новий вид кримінального покарання - пробаційний нагляд

З метою гуманізації пенітенціарної системи та розширенню можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства Верховною Радою України 23 серпня 2023 року ухвалено Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану» (далі – Закон).


Зокрема статтею 59-1 КК України визначено, що покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.


Так, суд покладає на засудженого до пробаційного нагляду такі обов’язки:
1) періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;
3) не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.


Крім того, суд може покласти на засудженого до пробаційного нагляду наступні обов’язки:
1) використовувати електронний засіб контролю і нагляду (на строк від одного місяця до одного року) та проживати за вказаною у рішенні суду адресою;
2) дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля;
3) працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу);
4) виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;
5) пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.


Водночас пробаційний нагляд може призначатися судом як основний вид покарання на строк від одного до п’яти років, а щодо неповнолітніх – від одного до двох років.
У зв’язку з цим Законом змінено покарання у вигляді арешту на покарання у вигляді пробаційного нагляду у санкціях статей Особливої частини КК України.


Віднині покарання у виді арешту може бути застосовано виключно до військовослужбовців на строк від одного до шести місяців (стаття 60 КК України). Покарання у виді арешту полягає в триманні засудженого військовослужбовця в умовах ізоляції на гауптвахті. При цьому арешт не застосовується до вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до семи років.


З цією метою до Кримінально-виконавчого кодексу України та Закону України «Про пробацію» внесено відповідні зміни, якими визначено порядок відбуття покарання у виді пробаційного нагляду.
Окрім того, Законом статтю 72 КК України доповнено частиною 7, якою встановлено, що домашній арешт зараховується судом у строк покарання за правилами, передбаченими в частині першій цієї статті, виходячи з такого їх співвідношення – три дні цілодобового домашнього арешту відповідають одному дню позбавлення волі.


Закон набирає чинності з 28 березня 2024 року через шість місяців
з дня – наступного за днем його опублікування в газеті Голос України № 33 від 27 вересня 2023 року.
                                    

 Відділ організаційного та правового забезпечення

 

кількість переглядів: 79