Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.09.2023

Антон Ковальський поінформував про результати роботи органів Чернівецької обласної прокуратури

Керівник Чернівецької обласної прокуратури Антон Ковальський взяв участь у пленарному засіданні 13-ї сесії Чернівецької обласної ради VIII скликання, під час якого поінформував депутатів та громадськість про результати діяльності органів обласної прокуратури в умовах воєнного стану.

Правоохоронними органами області забезпечено значно нижчий, ніж у державі рівень кримінальної протиправності на 10 тисяч населення (65,6 проти 84).

Прокурорами забезпечено належне процесуальне керівництво у понад 24 тис. кримінальних провадженнях, у тому числі близько 9 тис. розпочатих цьогоріч. До суду передано 1433 кримінальні провадження.

«З урахуванням умов воєнного стану основні зусилля органів прокуратури зосереджено на забезпеченні стабільності криміногенної обстановки, а також протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним з триваючою агресією РФ» - наголосив Антон Ковальський.

Прокурорами органів Чернівецької обласної прокуратури забезпечено процесуальне керівництво у понад 300 кримінальних провадженнях, пов’язаних з повномасштабним вторгненням РФ на територію України. Найбільша кількість скерованих до суду проваджень щодо злочинів проти основ національної безпеки.

До суду передано обвинувальні акти за фактами державної зради громадянином України, який передав представникам спецслужб РФ інформацію про дислокацію і переміщення військової техніки та особового складу ЗСУ, а також стосовно так званого заступника голови адміністрації міста Торез за фактом державної зради та участі у терористичній організації.

Загалом під час особливого періоду постановлено 64 обвинувальні вироки у кримінальних провадженнях даної категорії, у тому числі: 36 – щодо депутатів РФ, 7 – щодо колабораційної діяльності, 6 – щодо злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, 3 – за фактами державної зради.
Вжито додаткових координаційних та наглядових заходів щодо протидії іншим кримінальним правопорушенням.

За фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон до суду передано 43 обвинувальні акти стосовно 49 осіб. Досудове розслідування триває ще у 133 кримінальних провадженнях, з яких у 17 – повідомлено про підозру 28 особам.

Наразі напрацьована практика, коли за принципової позиції прокурорів за такими фактами особи отримують реальний термін покарання, - наголосив керівник обласної прокуратури. Так, за апеляційними скаргами прокурорів у двох провадженнях умовний термін покарання замінено на реальне позбавлення волі. Цю позицію підтримав Верховний Суд.

За фактами надання службовим особам прикордонної служби неправомірної вигоди за безперешкодне перетинання призовниками державного кордону України за період воєнного стану розпочато
58 кримінальних проваджень, з яких 42 передано до суду.

За фактами ухилення від мобілізації до суду передано 34 обвинувальні акти. Так, проголошено обвинувальний вирок стосовно військовозобов’язаного, який у квітні поточного року ухилився від призову на військову службу під час мобілізації. Чоловіка засуджено до 3 років позбавлення волі.

На контролі обласної прокуратури продовжує перебувати протидія незаконному використанню гуманітарної допомоги. Упродовж воєнного стану розпочато розслідування у 18 кримінальних провадженнях, з яких 6 передано до суду.

При цьому, до суду передано обвинувальний акт стосовно гендиректора Чернівецької обласної лікарні, який будучи засновником і директором «Благодійного фонду», шляхом вчинення незаконних правочинів із гуманітарною допомогою з метою отримання прибутку, незаконно розпорядився отриманими від Уряду Італії 5 автомобілями швидкої допомоги вартістю понад 2,6 млн грн.

Завершено досудове розслідування та передано до суду 13 проваджень у кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління ДБР. Спрямовано зусилля на припинення корупційних схем на митниці.

Забезпечено процесуальне керівництво у 113 кримінальних провадженнях 14 детективів Територіального управління БЕБ, з яких у 17 обвинувальні акти передані до суду. У закінчених провадженнях забезпечено відшкодування збитків на суму 6,460 млн грн (97,8 %).

До суду передано обвинувальні акти стосовно керівника суб’єкта підприємницької діяльності за ухилення від сплати податків на 3,4 млн грн та відносно директора Чернівецького хлібокомбінату, який ухилився від сплати податків на понад 12 млн грн.

Захищаючи інтереси держави прокурори пред’явили позовів на 3,8 млрд грн. На користь держави стягнуто 103,3 млн грн та повернуто 412 га землі.

Антон Ковальський під час спілкування з депутатами, відповів на запитання, які стосувались діяльності обласної прокуратури та правоохоронних органів регіону.

кількість переглядів: 2513