Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.08.2023
Вдосконалено кримінальну відповідальність за шахрайство та самовільне залишення військової частини або місця служби

Верховна Рада України 13 липня 2023 року ухвалила Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо усунення суперечностей у караності кримінальних правопорушень» № 3233-ІХ.


Цим Законом внесено зміни до статті 190 Кримінального Кодексу України (далі – КК України).


Віднині заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) – карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.


Крім того, шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, – карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.


Ті самі дії, вчинені в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, – караються штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.


Якщо ж зазначені дії вчинені у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, – караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.
Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.


Також цим Законом внесено зміни до статті 407 КК України.


 Зокрема самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез’явлення його вчасно на службу без поважних причин тривалістю понад три доби, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, – караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
У випадку самовільного залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також нез’явлення його вчасно на службу без поважних причин, вчинені в бойовій обстановці, а так само ті самі дії тривалістю понад три доби, вчинені в умовах воєнного стану, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.


Крім того, у примітці до статті 425 КК України визначено, що у статтях 425, 426 та 426-1 цього Кодексу істотною шкодою, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається шкода, яка в двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а тяжкими наслідками за тієї самої умови вважається шкода, яка в п’ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.


З метою усунення виявлених в практиці правозастосування суперечностей між положенням санкцій статей особливої частини КК України і положеннями статей загальної частини КК України в частині встановлення караності окремих кримінальних правопорушень внесено зміни до санкцій наступних статей
КК України: 143, 159-1, 201-2, 206, 213, 220-1, 220-2, 271, 365-2.


Закон набрав чинності 11 серпня 2023 року – через 10 днів з дня його опублікування в газеті «Голос України» № 21 від 01 серпня 2023 року.


Відділ організаційного та правового забезпечення

кількість переглядів: 104