Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.05.2023
Встановлено кримінальну відповідальність за “проходження навчання тероризму”, “перетинання державного кордону України з терористичною метою”, а також за фінансування цих діянь

З метою імплементації в національне законодавство положень Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також удосконалення існуючої системи протидії терористичній діяльності Верховна Рада України 21 березня 2023 року ухвалила Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом» № 2997-ІХ.

Цим Законом внесено зміни до статті 258-4 Кримінального Кодексу України (далі - КК України).


Віднині вербування, озброєння, навчання особи з метою вчинення терористичного акту, а так само використання особи з цією метою, проходження навчання тероризму - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої.


Ті самі дії, вчинені щодо кількох осіб (крім проходження навчання тероризму) або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, - караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з конфіскацією майна або без такої.


Якщо ж зазначені діяння вчинені особою, яка здійснює злочинний вплив, або є особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі у статусі "вора в законі", - караються позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.


У зв’язку з цим поняття «проходження навчання тероризму» слід розуміти як отримання особою інструкцій, включаючи набуття знань чи практичних навичок, від іншої особи щодо виготовлення або використання вибухових речовин, вогнепальної чи іншої зброї або шкідливих чи небезпечних речовин, або щодо інших специфічних методів чи засобів з метою здійснення діяльності, яка відповідно до закону є терористичною.


Водночас особа звільняється від кримінальної відповідальності в частині проходження навчання тероризму, якщо вона добровільно відмовилася від подальшої злочинної діяльності, повідомила правоохоронний орган про цей злочин, сприяла запобіганню або припиненню терористичної діяльності, пов’язаної із вчиненим нею злочином.


Також цим Законом внесено зміни до статті 258-5 КК України.


Зокрема, надання, збір чи зберігання будь-яких активів прямо чи опосередковано з метою їх використання або усвідомленням можливості того, що їх буде використано повністю або частково для будь-яких цілей окремим терористом чи терористичною групою (організацією), або для організації, підготовки або вчинення терористичного акту, втягнення у вчинення терористичного акту, публічних закликів до вчинення терористичного акту, створення терористичної групи (організації), сприяння вчиненню терористичного акту, навчання тероризму, перетинання державного кордону України з терористичною метою, провадження будь-якої іншої терористичної діяльності, а також спроби вчинення таких дій, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна.


Крім того, вищенаведеним Законом доповнено КК України статтею 258-6, якою встановлено, що перетинання державного кордону України для здійснення діяльності, яка відповідно до закону є терористичною, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до шести років з конфіскацією майна або без такої.


Та сама дія, вчинена повторно або службовою особою з використанням свого службового становища, - карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.
У випадку вчинення вищезазначених дій під час дії надзвичайного або воєнного стану, - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.


При цьому особа звільняється від кримінальної відповідальності за перетинання державного кордону України для здійснення діяльності, яка відповідно до закону є терористичною, якщо вона добровільно відмовилася від подальшої злочинної діяльності, повідомила правоохоронний орган про цей злочин, сприяла запобіганню або припиненню терористичної діяльності, пов’язаної із вчиненим нею злочином.


Відповідно до частини 2 статті 216 Кримінального процесуального кодексу України розслідування цих злочинів віднесено до компетенції слідчих органів безпеки.


Закон набрав чинності з 28 квітня 2023 року – з дня наступного за днем його опублікування в газеті «Голос України» № 84 від 27 квітня 2023 року.

Відділ організаційного та правового забезпечення Чернівецької обласної прокуратури

кількість переглядів: 384