Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.11.2022

Антон Ковальський: Досвід України зараз для багатьох країн є величезним уроком того, як країна має дбати про забезпечення прав людини: і в умовах миру, і в умовах війни

Про імплементацію Стамбульської конвенції в Україні та підходи  до розслідування воєнних злочинів, в частині, яка стосується жінок і дівчат, говорили ювенальні прокурори Чернівецької обласної прокуратури, радники та експерти Консультативної місії Європейського Союзу на спільній дискусії присвяченій протидії гендерно зумовленому насильству.

Захід відбувся за ініціативи Мобільного підрозділу КМЄС в Україні у рамках акції «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства», яка триватиме до 10 грудня 2022 року.


Участь в обговореннях взяв керівник Чернівецької обласної прокуратури Антон Ковальський,  виконуюча обов’язки керівника Мобільного підрозділу КМЄС в Україні Гете Маркуссен, радники та експерти місії: Лізелотт Борг Густавссон, Тейо Лехікойнен, Юлія Сербіна, Альона Ісакова та ювенальні прокурори апарату обласної прокуратури та окружних прокуратур.


«Стамбульська конвенція – головний міжнародний стандарт у попередженні та боротьбі з насильством, який базується на двох основних принципах: захисті постраждалих від насильства та покаранні кривдників», - зазначив Антон Ковальський.

Керівник обласної прокуратури повідомив, що упродовж 2022 року у Чернівецькій області обліковано 81 кримінальне правопорушення, пов’язане з домашнім насильством. Потерпілими від таких протиправних посягань стали 75 жінок, одна з яких загинула, та двоє неповнолітніх.

Учасники обговорили  механізми впровадження Стамбульської конвенції, які допоможуть зупинити насильство щодо жінок та дівчаток в Україні.


Окремо зупинились  на проблемних питаннях щодо розслідування воєнних злочинів, вчинених щодо жінок та дівчат, утому числі злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством.


Проговорили впроваджену Офісом Генерального прокурора Стратегію забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків, для ведення справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).


«Досвід України зараз для багатьох країн є величезним уроком того, як країна має дбати про забезпечення прав людини: і в умовах миру, і в умовах війни», - резюмував керівник обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 862