Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.08.2022
Звільняється від відбування покарання засуджений, стосовно якого прийнято рішення про його передачу для обміну як військовополоненого

Ураховуючи складну ситуацію, яка склалася у зв’язку з вторгненням Російської Федерації на територію України та введенням воєнного стану на всій території України, нагальною є потреба оперативно вирішувати питання щодо обміну обвинувачених або засуджених осіб як військовополонених.


З 19 серпня 2022 року (з дня наступного за днем опублікування в газеті «Голос України» від 18.08.2022) набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання процедури обміну осіб як військовополонених» від 28.07.2022 № 2472-IX.


Зокрема, Законом доповнено Кримінальний кодекс України статтею 84-1 «Звільнення від відбування покарання у зв’язку з прийняттям уповноваженим органом рішення про передачу засудженого для обміну як військовополоненого», яка передбачає наступне.


Звільняється від відбування покарання засуджений, стосовно якого уповноваженим органом прийнято рішення про його передачу для обміну як військовополоненого та яким надано письмову згоду на проведення такого обміну.


При цьому, якщо обмін такого засудженого не відбувся, суд за клопотанням прокурора приймає рішення про направлення засудженого, звільненого від відбування покарання у зв'язку з його передачею для обміну як військовополоненого, для подальшого відбування призначеного раніше покарання.


Водночас, у разі вчинення особою, яку було звільнено судом від відбування покарання у зв’язку з прийняттям уповноваженим органом рішення про її передачу для обміну як військовополоненого та такий обмін відбувся, протягом невідбутої частини покарання нового кримінального правопорушення суд призначає їй покарання за правилами, передбаченими статтями 71 і 72 цього Кодексу.


Відділ організаційного та правового забезпечення

 

кількість переглядів: 237