Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.02.2018
Посилено відповідальність за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

Законом України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 14 листопада 2017 року серед інших внесені наступні зміни до Кримінального кодексу України щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Зокрема у новій редакції викладено статтю 152 Кодексу, яка передбачає покарання позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років за зґвалтування – вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування).

Вчинення такого злочину повторно або особою, яка раніше вчинила будь-який із злочинів, передбачених статтями 153-155 цього Кодексу, або вчинення таких діянь щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, або щодо особи у зв’язку з виконанням цією особою службового, професійного чи громадського обов’язку, або щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Зґвалтування, вчинене групою осіб, або зґвалтування неповнолітньої особи – карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років; а вчинене щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди – караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Якщо будь-яка із вищезазначених дій спричинила тяжкі наслідки, – то покаранням буде позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Статтю також доповнено приміткою, яка визначає, що згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин.

Крім того, у новій редакції викладено статтю 153 КК України, яка встановлює покарання – позбавленням волі на строк до п’яти років за вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство).

До семи років позбавлення волі каратиметься такий злочин, вчинений при обтяжуючих обставинах, та від десяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі у разі вчинення його щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, або у разі спричинення тяжких наслідків.

Посилено відповідальність за примушування особи без її добровільної згоди до здійснення акту сексуального характеру з іншою особою (стаття 154 КК України).

Так, примушування особи без її добровільної згоди до здійснення акту сексуального характеру з особою, від якої потерпіла особа матеріально або службово залежна, – карається штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років.

У випадку якщо такі дії поєднані з погрозою знищення, пошкодження або вилучення майна потерпілої особи чи її близьких родичів, або з погрозою розголошення відомостей, що ганьблять її чи близьких родичів, – то вони караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Цей Закон набирає чинності через рік з дня його опублікування, крім підпункту 3 пункту 1 розділу I цього Закону (щодо статті 67 Кримінального кодексу України), який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

 

Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області
кількість переглядів: 3531