Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.02.2018
Посилено відповідальність за домашнє насильство

Законом України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 14 листопада 2017 року серед інших внесені наступні зміни до Кримінального кодексу України.

Зокрема Кодекс доповнено статтею 126-1, яка встановлює відповідальність за домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.
Вказане правопорушення карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Крім того, у новій редакції викладена стаття 134 КК України, яка передбачає відповідальність за незаконне проведення аборту або стерилізації.

Зокрема, вводиться відповідальність за примушування до аборту без добровільної згоди потерпілої особи, що карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Примушування до стерилізації без добровільної згоди потерпілої особи, - каратиметься обмеженням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. А у разі, якщо такі дії спричинили смерть потерпілої особи чи інші тяжкі наслідки, - покаранням буде обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Кримінальний кодекс доповнено статтею 151-2, яка встановлює відповідальність за примушування особи до вступу в шлюб або до продовження примусово укладеного шлюбу, або до вступу у співжиття без укладання шлюбу, або до продовження такого співжиття, або спонукання з цією метою особи до переміщення на територію іншої держави, ніж та, в якій вона проживає. Так, вказані дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або щодо особи, яка не досягла шлюбного віку згідно із законодавством, або щодо двох чи більше осіб, - караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Цей Закон набирає чинності через рік з дня його опублікування, крім підпункту 3 пункту 1 розділу I цього Закону (щодо статті 67 Кримінального кодексу України), який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.


Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

кількість переглядів: 1006