Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.01.2018
Вдосконалено порядок надання психіатричної допомоги

З метою створення реального механізму захисту прав недієздатних осіб та попередження свавілля при їх госпіталізації в психіатричних заклад, а також створення умов для розвитку реабілітаційних програм 6 грудня 2017 року Верховною Радою України ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги».

Законом внесені зміни до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Кримінально-виконавчого кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Закону України «Про психіатричну допомогу», Основ законодавства про охорону здоров'я, Закону України «Про пенсійне забезпечення» з метою забезпечення прав недієздатних осіб та осіб з обмеженими можливостями.

Зокрема, виключені дискримінуючі норми, що дозволяли стерилізацію недієздатних осіб без їх згоди. Передбачається забезпечити право недієздатних осіб і пацієнтів на доступ до правосуддя та захист від свавілля лікарів-психіатрів при застосуванні примусових заходів медичного характеру.

Так, у ст. 95 Кримінального кодексу України визначено, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Зміна або припинення застосування таких заходів може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої вони застосовуються, її захисника або законного представника. Однак звертатися до суду із такою заявою вони мають право не частіше одного разу на 6 місяців. При цьому особа, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, має право звернутися до обраного нею незалежного лікаря-психіатра з метою отримання висновку про стан свого психічного здоров’я.

Відповідно до змін до ст. 512 Кримінального процесуального кодексу України судовий розгляд таких справ здійснюється одноособово суддею в судовому засіданні за участю прокурора, обов’язковою участю фізичної особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, її законного представника та захисника згідно із загальними правилами цього Кодексу.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування у газеті Голос України від 09.12.2017 — № 231, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Законом – тобто з 09.06.2018. 


Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

кількість переглядів: 659