Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.09.2017
Набрав чинності Закон про амністію

Після підписання 02.09.2017 Президентом України та опублікування у  газеті «Голос України» від 06.09.2017 з 07.09.2017 набрав чинності Закон України «Про амністію у 2016 році».

Закон визначає правові основи звільнення осіб від відбування покарання на підставі акту амністії, механізм взаємодії кримінально-виконавчої служби з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Оголошену амністію поширено на неповнолітніх та  жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 18 років або дітей-інвалідів, до інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання,  осіб, що досягли пенсійного віку, ветеранів війни, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та учасники АТО тощо.

Основними критеріями для застосування амністії є:
- незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;
- об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;
- значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.
Визначено категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли умисні тяжкі та особливо тяжкі злочини, рецидивні злочини, особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини) тощо.

Закон підлягає виконанню протягом трьох місяців. Його виконання покладається на суди.

Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою особи, яка підтримує публічне обвинувачення в суді чи здійснює нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їхніх захисників чи законних представників.


Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

кількість переглядів: 615