Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.12.2016
Правовий статус засуджених наближено до європейських стандартів

З метою створення засудженим реальної можливості скористатися правами, наданими у зв’язку з прийняттям законодавства України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів, ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених» від 7 вересня 2016 року № 1492-VIII.

Зокрема передбачено, що довічне позбавлення волі за вчинення готування до злочину та вчинення замаху на злочин не застосовується, крім випадків вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, передбачених у статтях 109-114-1, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, передбачених у статтях 437-439, частині першій статті 442 та статті 443 цього Кодексу (ч.4 ст. 68 Кримінального кодексу України).
Статтею 8 Кримінально-виконавчого кодексу України гарантовано право засуджених на звернення (кореспонденцію) шляхом видання адміністрацією установи виконання покарань талону-підтвердження про  отримання звернення, після чого протягом трьох діб (а у випадках, встановлених законодавством, протягом однієї доби) з часу видачі талона-підтвердження зазначене звернення (кореспонденція) направляється адресату.

Цією ж з статтею закріплено право засуджених на оплачувану працю, організовану відповідно до вимог законодавства про працю, у тому числі щодо тривалості, умов та оплати праці. При цьому тривалість робочого дня не може становити більше восьми годин і тривалість робочого часу - більше 40 годин на тиждень.

Засудженим також надано право на отримання копій документів з їхніх особових справ та інших, пов’язаних з реалізацією їхніх прав, документів у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

Віднині забороняється примусове переривання сну засуджених у нічний час, крім вчинення засудженими втечі, масових заворушень, виникнення пожежі, аварії, стихійного лиха, безпосередньої загрози життю засуджених.

Крім того, засудженим надається, в тому числі й під час перебування в стаціонарних закладах охорони здоров'я, право на телефонні розмови (у тому числі у мережах рухомого (мобільного) зв'язку) без обмеження їх кількості під контролем адміністрації, а також користуватися глобальною мережею Інтернет.

Однак телефонні розмови між засудженими, які перебувають у місцях позбавлення волі, забороняються. При цьому телефонні розмови та користування у глобальній мережі Інтернет оплачуються з особистих коштів засуджених (стаття 110 Кримінально-виконавчого кодексу України).


Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

 

кількість переглядів: 800