Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.11.2016
За добровільну здачу радіоактивних матеріалів – звільнення від кримінальної відповідальності

З метою встановлення належних правових підстав звільнення від кримінальної відповідальності осіб, що добровільно здали органам влади радіоактивні матеріали (джерела іонізуючого випромінювання, радіоактивні речовини або ядерні матеріали, що перебувають у будь-якому фізичному стані в установці або виробі чи в іншому вигляді), 04.10.2016 Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення зміни до статті 265 Кримінального кодексу України щодо добровільної здачі радіоактивних матеріалів».

Діючі до ухвалення цього Закону вимоги статті 265 Кримінального кодексу України у будь-якому випадку визнавали злочином придбання, носіння, зберігання, використання, передачу, видозмінення, знищення, розпилення або руйнування радіоактивних матеріалів (джерел іонізуючого випромінювання, радіоактивних речовин або ядерних матеріалів, що перебувають у будь-якому фізичному стані в установці або виробі чи в іншому вигляді) без передбаченого законом дозволу. Покаранням за такі дії було позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

Зазначене не стимулювало до добровільної здачі вищезазначених радіоактивних матеріалів особами, у яких вони знаходяться. Як наслідок, існували суттєві загрози для навколишнього середовища, життя і здоров’я як осіб, у яких зберігаються такі матеріали, так і для членів їхніх сімей, оточуючих.

З часу набрання Законом чинності – 30.10.2016, встановлено, що особа, яка вчинила вищевказані дії, передбачені частиною 1 статті 265 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона добровільно здала органам влади радіоактивні матеріали.

Реалізація вказаних норм суттєво покращить стан радіаційної безпеки, ліквідує загрозу розповсюдження радіоактивних матеріалів, зменшить їх негативний вплив на навколишнє середовище та населення, дасть можливість вилучити з регіонів радіоактивні відходи та здати їх на зберігання до спеціалізованих підприємств по поводженню з радіоактивними відходами.

 

Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

 

кількість переглядів: 766