Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.08.2016
Відповідальність водіїв за порушення правил безпеки дорожнього руху

Відповідно до статті 286 Кримінального кодексу України в залежності від наслідків передбачена різна відповідальність водіїв за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту.

Зокрема, спричинення потерпілому середньої тяжкості тілесного ушкодження передбачено покарання - від штрафу до обмеженням волі на строк до 3 років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.

Найбільш сувора відповідальність передбачена за злочин, внаслідок якого загинуло кілька осіб. У такому випадку винна особа караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

При цьому в усіх випадках водій може бути позбавлений права керувати транспортними засобами на строк до 3 років.

Водночас, з метою попередження таких правопорушень Законом від 07.07.2016 внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. 

Віднині такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 10200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік. За повторне протягом року таке правопорушення штраф – 20400 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

За вчинення зазначених порушень особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за  такі порушення, накладатиметься штраф у розмірі 40800 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.


                                                                                                                         Відділ організаційного та правового
                                                                                                                         забезпечення прокуратури
                                                                                                                         Чернівецької області

 

кількість переглядів: 681