Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.04.2016
З 1 травня 2016 року набирає чинності новий Закон «Про державну службу»

З метою встановлення нових правових та організаційних засад державної служби як професійної, політично неупередженої діяльності на благо держави й суспільства 10 грудня 2015 року Парламентом України схвалено Закон «Про державну службу» (№ 889-VIII), який набирає чинності з 1 травня 2016 року.

Закон покликаний створити правові передумови для підвищення престижності державної служби, врегулювання статусу державного службовця, рівного доступу до державної служби, запровадження прозорого механізму прийняття на державну службу, створення Комісії з питань вищого корпусу державної служби, введення в дію ефективного механізму запобігання корупції, а також підвищення рівня соціального та матеріального захисту державних службовців.

Дія Закону поширюється на державних службовців усіх державних органів. При цьому запроваджені три категорії державних службовців.

Так, до категорії "А" (вищий корпус державної служби) належать посади: керівники та заступники керівників державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України. До категорії "Б" належать посади: керівників структурних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та інших державних органів, їх заступників, керівників територіальних органів цих державних органів та їх структурних підрозділів, їх заступників. Всі інші державні службовці належать до категорії "В".

Слід зауважити, що не підпадають під дію Закону політичні посадові особи такі як Президент України, Глава його Адміністрації, члени Кабінету Міністрів України, Секретар РНБО та їх заступники, народні депутати України, а також Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та його представники, службовці НБУ, депутати місцевих рад, посадові особи місцевого самоврядування, судді, прокурори, працівники державних органів, які виконують функції з обслуговування, працівники державних підприємств, установ, організацій, а також навчальних закладів, заснованих державними органами, військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу правоохоронних органів, якщо інше не передбачено законом, працівники патронатних служб.

Віднині єдиною підставою для вступу на державну службу громадянина України будуть результати конкурсу.
Закон визначив широке коло прав державних службовців: на повагу до своєї особистості; належні для роботи умови служби та матеріально-технічне забезпечення; оплату праці;  відпустки, соціальне та пенсійне забезпечення, захист від незаконного переслідування з боку державних органів та їх посадових осіб у разі повідомлення про факти порушення вимог цього Закону тощо.

Водночас, в Законі чітко закріплені обов’язки державних службовців: дотримуватися Конституції та законів України; поважати гідність людини, не допускати порушення прав і свобод людини та громадянина; обов’язково використовувати державну мову під час виконання своїх посадових обов’язків, не допускати дискримінацію державної мови і протидіяти можливим спробам її дискримінації; сумлінно і професійно виконувати свої посадові обов’язки; додержуватися вимог законодавства у сфері запобігання і протидії корупції;  зберігати державну таємницю тощо.

Крім того, Законом встановлені обмеження для осіб, які перебувають на державній службі. Зокрема, вони не матимуть права:
– страйкувати;
– у будь-який спосіб використовувати своє службове становище в політичних цілях (державний службовець, що займає посаду державної служби категорії "А" не має права бути членами політичних партій. На час державної служби на посаді категорії "А" особа зупиняє своє членство в політичній партії);
– провадити підприємницьку діяльність та працювати за сумісництвом (дозволяється лише викладацька, наукова та творча діяльність, медична практика, інструкторська та суддівська практика в спорті, що здійснюються у позаробочий час).



Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області



кількість переглядів: 7988