Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.04.2016
Відповідальність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за порушення законодавства про декларування доходів

З метою забезпечення виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» чинне законодавство передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за порушення вимог фінансового контролю, насамперед під час декларування своїх доходів.

Зокрема, відповідно до вимог статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП) за несвоєчасне подання без поважних причин декларації; неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані; повторне впродовж року одне з зазначених порушень; подання завідомо недостовірних відомостей у декларації, - передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 17 000 грн. до 42 500 грн. з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Більш сувора відповідальність передбачена статтею 366-1 Кримінального кодексу України (далі КК України) у вигляді штрафу від 42 500 грн. до 51 000 грн. або громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, - за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції», або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації.

Розмежування адміністративної та кримінальної відповідальності здійснюється за сумою, на яку відрізняються подані у декларації завідомо недостовірні відомості.

Якщо ця різниця становить від 100 до 250 мінімальних заробітних плат (від 137 800 грн. до 344 500 грн.), то настає адміністративна відповідальність за статтею 172-6 КУпАП, а якщо понад 250 мінімальних заробітних плат (344 500 грн.), то – кримінальна, за статтею 366-1 КК України.



Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області



кількість переглядів: 1012