Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.11.2015
З 7 листопада набирає чинність Закон України «Про Національну поліцію»

Новостворюваний орган виконавчої влади замінить діючу нині міліцію, але основні завдання та функції залишаться незмінними - служіння суспільству,  охорона прав і свобод людини, протидія злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки.

Закон визначив правові засади організації та діяльності Національної поліції України, статус поліцейських, а також порядок проходження служби в Національній поліції.

Зокрема, система поліції буде складатися з центрального органу управління поліцією та територіальних органів поліції. У складі поліції функціонуватимуть кримінальна поліція; патрульна поліція; органи досудового розслідування; поліція охорони; спеціальна поліція; поліція особливого призначення.

Поліцейськими можуть буди громадяни України, які склали Присягу поліцейського, проходять службу на відповідних посадах у поліції і яким присвоєно спеціальне звання поліції. Вони матимуть службове посвідчення, спеціальний жетон та єдиний однострій.

До основних обов’язків поліцейського належить: неухильно дотримуючись Конституції України, законодавства та Присяги поліцейського, професійно виконувати свої службові обов’язки; поважати і не порушувати прав і свобод людини; надавати невідкладну, зокрема домедичну і медичну, допомогу особам, які постраждали внаслідок правопорушень, нещасних випадків тощо; зберігати інформацію з обмеженим доступом, яка стала йому відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків; інформувати безпосереднього керівника про обставини, що унеможливлюють його подальшу службу в поліції або перебування на займаній посаді.

Слід зауважити, що звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук.

Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури області

 

кількість переглядів: 896