Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.10.2015
Оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються місцевих виборів

Новий Закон України «Про місцеві вибори» від 14.07.2015 року, за яким 25 жовтня 2015 року будуть відбуватися вибори до органів місцевого самоврядування, визначив наступний порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються місцевих виборів.

Статтею 94 Закону передбачено, що право на таке оскарження мають кандидат, його довірена особа, місцева організація політичної партії, кандидати від якої зареєстровані на відповідних місцевих виборах, її представник в територіальній виборчій комісії або уповноважена особа, офіційний спостерігач, виборча комісія, утворена відповідно до цього Закону, а також виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження.

Скарги з питань, що стосуються місцевих виборів, розглядають виборчі комісії (як дільничні, так і вищестоящі: територіальні чи Центральна виборча комісія) або суд у порядку Кодексу адміністративного судочинства України.

Слід зауважити, що суд, до якого подано позовну заяву, невідкладно повідомляє відповідну виборчу комісію та комісію вищого рівня про її надходження, відкриття провадження в адміністративній справі, а також про ухвалене судом рішення.

У цьому разі виборча комісія, до якої подано аналогічну скаргу (скаргу аналогічного змісту), повертає її суб’єкту звернення без розгляду.

На оскарження Закон визначив стислі строки.

Загальний строк оскарження 5 днів з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження. Однак у день виборів строки скорочені.

Порушення, яке мало місце під час голосування, може бути оскаржено до відповідної дільничної виборчої комісії не пізніше закінчення голосування.

Скарга на рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії, члена цієї комісії, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування розглядається у дводенний строк.
    Відповідно до вимог статті 97 Закону зазначені скарги розглядається відповідною територіальною виборчою комісією на засіданні протягом двох днів з дня її отримання, а Центральною виборчою комісією - протягом трьох днів з дня її отримання.

Скарга про порушення, яке мало місце під час голосування, подана до дільничної виборчої комісії, розглядається нею одразу після закінчення голосування, а про порушення, яке мало місце в день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування на дільниці, подана до територіальної виборчої комісії, розглядається у дводенний строк з дня її подання.

Правоохоронні органи за зверненням виборчої комісії перевіряють обставини та вживають відповідних заходів щодо припинення порушення законодавства у дводенний строк з дня отримання звернення виборчої комісії, а якщо таке звернення отримано ними менш як за три дні до дня голосування, у день голосування чи наступного за ним дня, - невідкладно. Про результати перевірки та вжиті заходи відповідні органи у дводенний строк повідомляють виборчу комісію, яка до них звернулася.

Суди, виборчі комісії, правоохоронні органи (прокуратура, міліція) організовують свою роботу під час виборчого процесу, в тому числі у вихідні дні та в день голосування, таким чином, щоб забезпечити прийом і розгляд позовних заяв, скарг та звернень виборчих комісій у строки та спосіб, установлені цим Законом.



                                                                                                Відділ організаційного та правового забезпечення
                                                                                                 прокуратури області



кількість переглядів: 1034