Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.10.2015
Місцеві вибори - за новим Законом

З метою запровадження більш ефективної моделі виборчої системи на місцевих виборах, яка би відображала електоральні настрої громади, забезпечувала зв'язок обраних депутатів з виборцями, але в той же час сприяла партійному будівництву, розвитку місцевих осередків політичних партій, 14 липня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про місцеві вибори».

Застосування цього закону відбудеться під час виборів до органів місцевого самоврядування, які відповідно до постанови Парламенту від 17.07.2015 № 645-VIII «Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році» заплановані на
25 жовтня цього року.

Новий Закон визначає основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост.

Важливим в цих виборах є те, що одночасно буде застосовуватися і мажоритарний і пропорцій принцип формування органів місцевого самоврядування.

Зокрема, відповідно до статті 2 Закону - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах будуть обиратися депутати у ради села, селища (громади), а також сільського, селищного, міського голови (з кількістю виборців до 90 тисяч) та старости населеного пункту (села або селища) у складі об’єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади. Для перемоги таким кандидатам достатньо набрати більше голосів ніж інші.

Водночас, вибори міських голів (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) здійснюватимуться за мажоритарною системою абсолютної більшості. Для визнання їх переможцями необхідно, щоб за них проголосувало 50%+1 виборець, які взяли участь у виборах. Тому такі вибори проводитимуться у два тури.

Вибори депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій  із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами, на які поділяється багатомандатний виборчий округ.


Відділ організаційного та правового забезпечення
 прокуратури області


кількість переглядів: 891