Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.03.2015
Штрафи виключені з переліку покарань за насильство в сім'ї!

Насильство в сім'ї – це одна з найбільш поширених як у світі,  так і в Україні форм порушення прав людини.

Проблема сімейного насильства надзвичайно важлива передусім тому, що сім’я є основою суспільства і повинна перебувати під особливим захистом держави. Насильство й жорстокість у сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в ній, а й виступають однією з передумов злочинності в суспільстві загалом.

За сучасних умов в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, простежується тенденція до поширення насильницьких дій у сім’ї.

 З метою попередження цього негативного явища у суспільстві Верховною Радою України 12.02.2015 прийнято Закон України «Про  внесення змін у Кодекс України про адміністративні правопорушення», яким посилено відповідальність за насильство у сім’ї.

Зокрема, у ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначено, що вчинення насильства (фізичного, психологічного або економічного характеру) в сім’ї карається громадськими роботами на строк від 30 до 40 годин, або адміністративним арештом строком до 7 діб (раніше - накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт терміном до 5 діб).

Ті ж дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених ч. 1 статті 173-2, - тягнуть за собою громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адміністративний арешт терміном до 15 діб (раніше -  накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт терміном до 15 діб).

Виключивши із переліку покарань за насильство в сім’ї штрафи, законодавець тим самим попередив додаткові фінансові витрати з бюджету здебільшого  малозабезпечених і неблагополучних сімей.

Наталія Бреславська,

                                                                                              старший прокурор прокуратури Чернівецької області

кількість переглядів: 1060