Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2015
Що варто знати про доступ до публічної інформації

Однією з найважливіших гарантій становлення демократичного суспільства є  забезпечення права на доступ до публічної інформації.

З часу прийняття  Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 9 травня 2011 року робота органів прокуратури Чернівецької області  стала більш відкритою та прозорою. 

Відповідно до статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» особа має право звернутися до  органів прокуратури області  із запитом  про надання будь-якої публічної інформації,  розпорядником якої вони являються, відповідно до Закону, крім інформації з обмеженим доступом.

До інформації з обмеженим доступом в органах прокуратури області відноситься інформація,  що міститься в організаційно-розпорядчих документах (наказах, розпорядженнях, вказівках, доповідних записках, довідках, інформаційних листах, аналізах, узагальненнях, методичних рекомендаціях) та інших документах, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, для створення яких використовується  службова інформація.

Детальніше ознайомитись з переліком документів, у яких міститься службова інформація  можна на офіційному веб-сайті прокуратури Чернівецької області (http://chrn.gp.gov.ua)  в розділі «Забезпечення доступу до публічної інформації».

Як і раніше, законодавство не регулює форми викладу запиту на інформацію, але зобов’язує виконати три прості вимоги, вказавши у запиті:
1) ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є;
2) загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;
3) підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Розпорядник інформації  відповідно до Закону має відповісти на інформаційний запит, не пізніше п'яти робочих днів, а в разі необхідності опрацювання значного обсягу запитуваних даних, цей термін продовжується до 20 робочих днів.

У 2014 році, до органів прокуратури Чернівецької області надійшло 102 запити на інформацію, з  них  97 – розглянуто.    Жодної відмови у наданні запитуваної інформації не було.

Водночас, інформуємо, що 19 квітня 2014 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про доступ до публічної інформації», яким передбачені адміністративні стягнення для посадових осіб за різного роду порушення, пов’язані з обмеженням доступу до  інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено законами України «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання і протидії корупції».

Прес-служба прокуратури Чернівецької області

 

кількість переглядів: 1163