Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.12.2014
Конституційні функції прокуратури залишаються незмінними

14 жовтня 2014 року Верховною Радою України ухвалено новий Закон «Про прокуратуру», який в цілому набирає чинності з 25 квітня 2015 року.

У Законі визначені правові засади організації і діяльності прокуратури України, статус прокурорів, порядок здійснення прокурорського самоврядування, а також систему прокуратури України. При цьому у статті 2 Закону закріплені конституційні повноваження прокуратури, які перенесені зі статті 121 Основного Закону. Зокрема на прокуратуру як і раніше покладаються функції:

1) підтримання державного обвинувачення в суді;
2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених цим Законом;
3) нагляд за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;
4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Окрім того, пунктом 1 розділу ХІІІ передбачено, що прокуратура виконує функцію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами виключно у формі представництва інтересів громадянина або держави в суді. При цьому на прокуратуру не можуть покладатися функції, не передбачені Конституцією України.

Таким чином, в Законі закріплені положення щодо трансформування функції нагляду за додержанням і застосуванням законів. Віднині основні зусилля прокурорів по виконанню завдань, спрямованих на захист прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, будуть реалізовуватися в межах цивільного, господарського та адміністративного судочинства.



            Роман Словський,
            старший прокурор прокуратури Чернівецької області

 

кількість переглядів: 1020