Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.11.2014
Основна роль у поновленні порушених прав належить судам

Відповідно до статті 19 Конституції правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З 26 жовтня 2014 року набрали чинності окремі положення Закону України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року.

Віднині органи прокуратури значно обмежені у повноваженнях. Так, представництво в суді інтересів громадянина можливе, якщо він неспроможний через фізичний стан, недосягнення  повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити свої права. Представництво в суді інтересів держави допускається виключно за наявності порушень або загрози порушень інтересів держави (ст. 36-1 чинного Закону України «Про прокуратуру»).

Ключову роль у захисті й поновленні порушених прав та вирішенні спірних питань віднині відведена судам, як це передбачено статтею 55 Конституції України.

При цьому кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

З цією метою запроваджено і удосконалено інститут безоплатної правової допомоги та розширюються повноваження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Крім того, новим Законом «Про прокуратуру» посилено принцип політичної нейтральності прокурорів.

Звертаємо увагу пересічних громадян та посадовців на те, що звернення, які не підвідомчі органам прокуратури, насамперед ті, що спрямовані на втягнення органів прокуратур в політичне протистояння з метою вчинення тиску на політичних опонентів, будуть залишатись без розгляду або надсилатись в інші органи за належністю.
            

            Роман Словський,
            старший прокурор прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 1337