Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.10.2014
Як оскаржити рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів виборчого процесу

Позачергові вибори до Верховної Ради України відбулись 26 жовтня поточного року.  
З метою повноцінної реалізації своїх конституційних прав виборцям необхідно знати вимоги чинного законодавства, які регулюють питання оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів виборчого процесу.

Це питання врегульоване розділом XIII Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 року.

Відповідно до вимог ст. 108 Закону суб'єкт виборчого процесу (кандидат у депутати, партія довірена особа кандидата у депутати, офіційний спостерігач, виборча комісія, утворена відповідно до цього Закону, виборець) може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу, або до суду.

Якщо судом прийнято до провадження адміністративний позов із того ж питання та з тих же підстав, що подано скаргу до виборчої комісії, виборча комісія після отримання повідомлення суду про прийняття до провадження адміністративного позову повертає таку скаргу суб'єкту звернення без розгляду не пізніше наступного дня з дня отримання повідомлення суду із зазначенням підстав її повернення.

Так, виборець може оскаржити рішення, дії чи бездіяльність, які порушують виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі виборця особисто, на виборчу комісію, її члена, політичну партію - суб'єкта виборчого процесу, кандидата у депутати, уповноважених осіб партій, довірених осіб кандидатів у депутати, офіційних спостерігачів від партій, кандидатів у депутати та громадських організацій.

Рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії, її члена може бути оскаржено до вищестоящої окружної виборчої комісії, яка утворила відповідну дільничну виборчу комісію, а її рішення, дії чи бездіяльність можна оскаржити до суду, а щодо бездіяльності окружної виборчої комісії також до Центральної виборчої комісії.

Слід зважати, що згідно зі статтею 109 Закону скарга до виборчої комісії може бути подана протягом п'яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб'єктом оскарження, а щодо порушення, яке мало місце під час голосування, може бути подана до відповідної дільничної виборчої комісії не пізніше закінчення голосування.

Скарга щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів на дільниці, може бути подана до окружної виборчої комісії у дводенний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

До скарги додаються її копії, докази, зазначені у скарзі, та копії усіх документів, що приєднуються до неї, у кількості, яка дорівнює кількості суб'єктів оскарження та заінтересованих осіб, зазначених у скарзі.
Згідно зі статтею 114 Закону особи, винні в порушенні законодавства про вибори депутатів, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

            Роман Словський,
            старший прокурор прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 1300