Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.04.2014
За рейдерське захоплення загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна

З 28 березня 2014 року набрав чинності  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання діяльності юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» від 10 жовтня 2013 року, яким Кримінальний кодекс України доповнено статтями 205-1, 206-2.

Відтепер згідно зі статтею 205-1 Кодексу за внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання документів, які містять завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору винній особі загрожує до 17 тис. грн. штрафу або обмеженням волі на строк до 2-х років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, караються до 5 років обмеження волі.

Стаття 206-2 Кримінального кодексу України передбачає за «рейдерство» - протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації у тому числі частками, акціями, паями їх засновників, учасників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених або викрадених документів, печаток, штампів підприємства, установи, організації, - до 3-х років обмеження волі.

Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднані з насильством чи з пошкодженням майна, - караються позбавленням волі на строк до п’яти років.

Якщо ж такі дії, вчинені службовою особою з використанням службового становища або якщо вони заподіяли велику шкоду чи спричинили інші тяжкі наслідки, покарання буде становити до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Роман Словський, старший прокурор прокуратури
Чернівецької області з питань правового забезпечення

 

кількість переглядів: 1343