Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.10.2013
Куди звертатися для правової допомоги у разі затримання особи?

З метою реалізації положень нового Кримінального процесуального кодексу України  та Закону України "Про безоплатну правову допомогу" наказом Міністерства юстиції України №35 від 30.08.2013 р. затверджено «Тимчасовий порядок дій уповноважених службових осіб (чергових) центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у разі надходження телефонних та письмових повідомлень про випадки затримання осіб від суб'єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, близьких родичів та членів їх сімей».

Тимчасовий порядок визначив, що центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центр) розглядає телефонні або письмові повідомлення про випадки затримання осіб, що надходять безпосередньо від осіб, затриманих за підозрою у вчиненні злочину, осіб, до яких застосовано адміністративне затримання, близьких родичів чи членів сімей таких осіб (далі - заявники).

Розгляд повідомлень здійснюється центрами відповідно до їх компетенції, що визначається територією відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на якій він здійснює свою діяльність.

Після реєстрації необхідних відомостей черговий центру здійснює перевірку інформації про затримання особи та повідомляє заявника про її результати.

При цьому якщо інформація про затримання підтвердилась, після призначення адвоката черговий невідкладно інформує про це телефоном заявника, зазначивши номер доручення центру, прізвище, ім'я та по батькові адвоката і його номер телефону.

Якщо розгляд повідомлення не належить до компетенції центру, черговий інформує про це заявника та негайно направляє вищезазначені відомості електронною поштою на адресу чергового відповідного центру.

У разі неможливості з'ясувати всі відомості, отримання яких є обов'язковими, черговий інформує телефоном заявника про залишення повідомлення без розгляду.

Для відома: в Чернівецькій області центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: вул. Університетська, 1, м. Чернівці, 58000, Україна; контактний телефон: 0891-20-00-84; факс: 044/2480009 2731; єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103; електронна адреса: [email protected].

Роман Словський, старший прокурор прокуратури
Чернівецької області з питань правового забезпечення
кількість переглядів: 1282