Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.09.2022

Антон Ковальський поінформував депутатів Чернівецької обласної ради про результати роботи органів Чернівецької обласної прокуратури

Керівник Чернівецької обласної прокуратури Антон Ковальський взяв участь у пленарному засіданні 9-ї сесії Чернівецької обласної ради, під час якого поінформував депутатів та громадськість про результати діяльності органів обласної прокуратури в умовах воєнного стану.

Правоохоронними органами області забезпечено нижчий, ніж у державі рівень кримінальної протиправності на 10 тисяч населення (48,2 проти 59,5).

З початку 2022 року прокурори підтримали публічне обвинувачення  у 1472 кримінальних провадженнях. У 827-ми постановлено обвинувальні вироки суду.

«В умовах воєнного стану правоохоронні органи області максимально змобілізувати зусилля для забезпечення правопорядку у регіону. Посилили роботу з викриття державних зрадників, колаборантів, диверсантів та ярих прихильників "русского мира"»  –  наголосив Антон Ковальський.

Прокурорами органів Чернівецької обласної прокуратури забезпечено процесуальне керівництво у понад 300 кримінальних провадженнях, пов’язаних з повномасштабним вторгненням РФ на територію України. Найбільша кількість проваджень розслідується за фактами порушення законів та звичаї війни і посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Проголошено обвинувальний вирок двом громадянам України, які співпрацювали з ворогом. За державну зраду до 16 років за ґратами засуджено жителя Київщини, який здавав іноземній розвідці місця розташування добровольчого батальйону «Азову», а також разом зі спільником тісно співпрацював з представниками так званої «ДНР». Його спільника – колаборанта засуджено до 10 років позбавлення волі.

Також до суду передано кримінальне провадження за фактом держзради буковинця, який протягом 2019-2021 років співпрацював із ФСБ РФ.

Загалом під час особливого періоду ухвалено 7 вироків у кримінальних провадженнях даної категорії. Ще у 10 провадженнях 75 особам повідомлено про підозру.

Налагоджено роботу з протидії незаконним схемам переправляння військовозобов’язаних через кордон України, у тому числі із використанням підроблених документів, а також фіксації фактів ухилення від мобілізації.
З 24 лютого 2022 року розпочато 102 кримінальних провадження щодо осіб, які організували незаконний виїзд чоловіків призовного віку за кордон. До суду передано 35 обвинувальних актів стосовно 46 осіб.

За фактами підроблення та використання підроблених документів громадянами, які підлягають військовій службі за призовом до суду передано обвинувальні акти стосовно 159 осіб.

За фактами надання службовим особам прикордонної служби неправомірної вигоди за безперешкодне перетинання призовниками державного кордону України розпочато 18 кримінальних проваджень, з яких 15 передано до суду.

На контролі органів прокуратури перебуває протидія незаконному використанню гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги. Зокрема, розпочато розслідування у 10 кримінальних провадженнях за фактами привласнення гуманітарної допомоги та інших протиправних дій під час її використання,- наголосив керівник обласної прокуратури.

Завершено досудове розслідування та передано до суду 14 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях слідчих Територіального управління ДБР. За публічного обвинувачення прокуратури до 5 років позбавлення волі засуджено вже колишнього податківця, який підбурив особу до надання за неправомірної вигоди народному депутату.

Захищаючи інтереси держави прокурори пред’явили позовів на 213 млн грн. Судами розглянуто та задоволено 25 позовів на майже 150 млн грн. Державі повернуто 76 га землі вартістю понад 162 млн грн.
Інформацію керівника обласної прокуратури взято до уваги.

Антон Ковальський під час спілкування з депутатами, відповів на запитання, які стосувались діяльності обласної прокуратури та правоохоронних органів регіону.

 

кількість переглядів: 208