Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.04.2022
Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка добровільно здала зброю, бойові припаси, вибухові речовини або пристроїв

З 03 квітня  2022 року (з дня наступного за днем опублікування в газеті «Голос України» № 74 від 02.04.2022) набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 263 Кримінального кодексу України щодо скасування відповідальності у випадках добровільної здачі зброї, бойових припасів, вибухових речовин або пристроїв» від 24.03.2022 № 2150-IX.


Цим Законом внесено зміни до ч. 3 ст. 263 Кримінального кодексу України.


Зокрема, віднині не підлягає кримінальній відповідальності за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.


При цьому, слід зауважити, що особа, яка не підлягає кримінальній відповідальності, не набуває статусу підозрюваного та стосовно неї не здійснюються досудове розслідування та суд.


Зважаючи на активні бойові дії під час захисту України від агресії Росії до громадян, всупереч вимог законодавства, може потрапити зброя, бойові припаси, вибухові речовини або пристрої.


Враховуючи зазначене, звертаємо увагу на необхідність неухильного виконання вказаних положень ч. 3 ст. 263 Кримінального кодексу України щодо добровільної здачі зброї органам влади для уникнення кримінальної відповідальності.
Водночас, слід зауважити, що у випадку невиконання цієї вимоги, за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу – передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до семи років, а за носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу можливе позбавленням волі на строк до трьох років.


Відділ організаційного та правового забезпечення Чернівецької обласної прокуратури  

 

кількість переглядів: 434