Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.03.2022
УВАГА! За несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї та розміщення Збройних Сил України – позбавлення волі

З 27 березня 2022 року (з дня наступного за днем опублікування в газеті «Голос України» від 26.03.2022) набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо забезпечення протидії несанкціонованому поширенню інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинених в умовах дії воєнного або надзвичайного стану» від 24.03.2022 № 2160-ІХ.


Зокрема Законом доповнено Кримінальний кодекс України статтею 114-2, яка встановлює сувору кримінальну відповідальність.


Зокрема, віднині поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, у тому числі про їх переміщення територією України, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України чи Міністерством оборони України або в офіційних джерелах відповідних відомств країн-партнерів, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, - карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.


Поширення інформації про переміщення, рух або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану - карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.


Також від 8 до 12 років позбавлення волі передбачено покарання за вчинення вищезазначених дій за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів, або з метою надання такої інформації державі, що здійснює збройну агресію проти України, чи незаконним збройним формування, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки.


У зв’язку з цим застерігаємо від будь-якого несанкціонованого поширення відеозаписів, фотографій чи іншої інформації, що стосуються переміщення та розміщення українських підрозділів та міжнародної військової допомоги.

Відділ організаційного та правового забезпечення

 

кількість переглядів: 349