Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.11.2021
Встановлено кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення

З метою посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення 15 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин».


Нова редакція статті 47 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за порушення права державної власності на надра.


Так, самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Також у новій редакції викладено статтю 240 Кримінального кодексу України, якою встановлено відповідальність за порушення правил охорони або використання надр, незаконне видобування корисних копалин.


Зокрема, порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі - караються штрафом від п’ятисот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.


Порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі або незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення - караються штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
Вищевказані діяння вчинені на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду або вчинені за попередньою змовою групою осіб, або вчинені особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, чи службовою особою з використанням службового становища, - караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років.


Якщо ж зазначені діяння вчинені організованою групою або шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або спричинили загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки, то вони караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.


При цьому слід враховувати, що незаконне видобування корисних копалин місцевого значення вважається вчиненим у значному розмірі, якщо їх вартість у тридцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а у великому розмірі, якщо їх вартість у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.


Закон набрав чинності з 08 серпня 2021 року – з дня, наступного за днем його опублікування в газеті «Голос України» № 149 від 07 серпня 2021 року.

 

Відділ організаційного та правового забезпечення
Спеціалізована екологічна прокуратура
Чернівецької обласної прокуратури

 

 

 

 

 

 

 

кількість переглядів: 362