Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.09.2021
Вдосконалено відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації

З метою вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування 29 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Так, до Кримінального кодексу України (далі – КК України) внесені наступні зміни.

Зменшено розмір недостовірної інформації, яка зазначається в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за яку передбачена відповідальність за статтею 366-2 КК України.

При цьому, санкціями статей 366-2, 366-3 КК України посилено кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зокрема, умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, - карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, - винна особа карається штрафом від чотирьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

При цьому, суб'єктами декларування у статтях 366-2, 366-3 КК України визначаються особи, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Окрім того, статті 366-2, 366-3 КК України включені у примітку до статті 45 КК України. А це означає, що особа, яка вчинила кримінальні правопорушення, передбачені статтями 366-2, 366-3 КК України, не може бути звільненою від кримінальної відповідальності, навіть якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Закон набрав чинності з 21 липня 2021 року – з дня, наступного за днем його опублікування в газеті «Голос України» № 134 від 20.07.2021.

 

 

кількість переглядів: 321