Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.09.2021

Виконання вироків судів перебувають на контролі органів прокуратури

Перевірками виявлені непоодинокі факти порушень посадовими особами органів пробації. Ними, зокрема, не дотримуються вимоги законодавства при здійснення нагляду та проведенні соціально-виховної роботи із засудженими, що є однією з причин повторного вчинення злочинів громадянами, які перебувають на обліку. Не перевіряється інформація про вчинення засудженими нових злочинів під час іспитового строку. Не достатньою є ефективність щодо запобігання вчиненню кримінальних правопорушень особами, засудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, тощо.


Прокурорами також виявлені факти порушень засудженими порядку відбування покарання призначеного судом та ухилення від його відбування.


Наприклад, проігнорував вирок суду мешканець Дністровського району, який перебуває на обліку в районному органі пробації у зв’язку з відбуванням додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами терміном на 2 роки.


З метою невиконання судового рішення та покладених на нього обов’язків, останній продовжував керувати транспортним засобом та допустив порушення Правил дорожнього руху, за що його було притягнуто до адміністративної відповідальності.


Водночас, районний орган пробації, після отримання про це інформації з поліції, не вжив заходів для притягнення правопорушника до кримінальної відповідальності за невиконання рішення суду.


Прокуратура не залишила це поза увагою.


В додаток до раніше винесеного вироку, стосовно мешканця Дністровського району розпочато кримінальне провадження за ухилення від покарання, не пов’язаного з позбавленням волі (ч. 1 ст. 389 КК України).


За фактами ухилення двома засудженими особами відбування покарань призначених судом у виді штрафу та громадських робіт зареєстровано ще 2 кримінальні провадження за ст. 389 КК України.


Крім того, прокурорами начальнику філії Держаної установи «Центр пробації» в Чернівецькій області внесено 6 документів реагування про усунення порушень вимог Кримінально-виконавчого законодавства та Закону України «Про пробацію», а також причин та умов, що їм сприяли.

кількість переглядів: 1514