Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.08.2021

У першому півріччі 2021 року на Буковині 89 осіб визнано потерпілими від домашнього насильства

За перше півріччя цього року у Чернівецькій області зареєстровано 91 кримінальне провадження, пов’язане з домашнім насильством та 23 провадження проти статевої свободи та статевої недоторканості осіб.


Безпосередньо за ст. 126-1 КК України (домашнє насильство) обліковано 72 кримінальні провадження (проти 47 за аналогічний період минулого року). Потерпілими від вказаної категорії злочинів та проступків визнано  89 осіб (77 жінок, 8 чоловіків та 4 дітей).


До суду скеровано 58 кримінальних проваджень.


Основним завданням прокурорів при розгляді таких справ є  ефективне відстоювання інтересів потерпілої сторони, притягнення винних осіб до відповідальності.


Як приклад,  ювенальні прокурори домоглись справедливого покарання для вбивці 1,5-річної Тоні Пасюк з села Заволока колишнього Сторожинецького району. Дитину задушив рідний батько, після того як вбив її матір. Чоловіка засуджено до довічного позбавлення волі.


Довічно сидітиме 21-річний вбивця 8-річної Анни-Марії Гушуватої та її матері. Кривдник виявився сином та братом потерпілих.


До 6 місяців арешту засуджено буковинця, який вчиняв психологічне насильство над своєю дружиною.


23 кримінальні провадження зареєстровано за фактами вчинення злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості осіб. З них – 15, де потерпілими є діти.


Кричущий випадок відбувся в квітні цього року. Двоє чернівчан віком 66-ть та 74-ри роки облаштували у приватній квартирі місце розпусти, де створювали дитячу порнографічну продукцію та вчиняли дії сексуального характеру з дітьми, які не досягли шістнадцятирічного віку. Підозрювані перебувають під вартою. Слідство встановило нові обставини у цій справі. Підозрюваним, окрім вступ у статеві зносини з особами, які не досягли 16-річного віку, створення дитячої порнографічної продукції та утримання місць розпусти, інкримінують ще й зґвалтування малолітніх. Досудове розслідування ще триває.


До суду скеровано обвинувальний акт відносно громадянина за розбещення та замах на зґвалтування 11-річної доньки його співмешканки. Обвинувачений також перебуває під вартою.


До 5 років позбавлення волі засуджено і 77-річного мешканця Дністровського району області за вчинення розпусних дій щодо 6-річної онучки своєї співмешканки.  


Якщо ви стали жертвою чи свідком насильства – не мовчіть. Звертайтесь до правоохоронних органів. Насильство неможливо подолати мовчанням.

 

кількість переглядів: 1211