Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.03.2021

Обласна прокуратура перевірила дотримання вимог законодавства у спеціальних установах органів поліції

Перевірками відповідності окремих приміщень кімнат для затриманих та доставлених вимогам законодавства, відомчим будівельним нормам, а також стану їх матеріально-технічного забезпечення, у тому числі медикаментами, виявлені порушення вимог національного законодавства та міжнародних норм і стандартів.

У повній мірі не забезпечено належними матеріально-побутовими та медико-санітарними умовами осіб, які повинні утримуватися в кімнатах для доставлених чергових частин районних відділів (відділень) поліції. Мають місце порушення законодавства у спеціальних установах щодо умов тримання, харчування, доступу свіжого повітря та світла тощо.

При цьому в окремих територіальних підрозділах поліції не вживаються достатні дієві заходи щодо забезпечення функціонування кімнат для затриманих. На сьогодні в органах ГУНП в Чернівецькій області обладнано 22 кімнати для затриманих та доставлених при чергових частинах, з яких 12 не функціонують  у зв’язку з невідповідністю чинним вимогам.
Аналогічні порушення виявлено в ізоляторах тимчасового тримання.

З ініціативи прокурорів у минулому році із ІТТ звільнено 2 незаконно утримуваних осіб.

Перевіркою стану охорони та нагляду за в’язнями під час лікування у спеціальних палатах територіальних медичних закладів, виявлено порушення при облаштуванні відповідних приміщень.

Щодо додержання прав в’язнів під час їх конвоювання, виявлено факти неналежного оснащення автомобілів якими здійснюють конвоювання затриманих і взятих під варту осіб.

Встановлено порушення при здійсненні співробітниками поліції адміністративного затримання осіб та складанні відповідних матеріалів, а також  застосуванні спеціальних засобів без наявності передбачених законом підстав.

Через затягування працівниками органів поліції оформлення матеріалів справ про адміністративні правопорушення, окремі правопорушники уникнули адміністративної відповідальності. 

Загалом упродовж 2020-2021 років органами прокуратури з метою усунення порушень прав затриманих та осіб, підданих адміністративному арешту внесено 37 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 42 посадові особи. 

Робота з питань додержання конституційних прав затриманих, ув’язнених та осіб, підданих адміністративному арешту, у спеціальних установах та інших відведених для цього приміщеннях Національної поліції України, а також при здійсненні конвоювання, охорони затриманих і взятих під варту осіб  перебуває на постійному контролі органів обласної прокуратури.

 

кількість переглядів: 1163