Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.09.2020
Посилено відповідальність за викрадення авто

З метою удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортними засобами 3 вересня 2020 року Верховною Радою України ухвалено Закон «Про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо протидії незаконному заволодінню транспортним засобом», який посилює покарання за викрадення авто.

Віднині незаконне заволодіння транспортним засобом каратиметься обмеженням волі на строк від трьох до п''яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Крім того, ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з насильством, що не є небезпечним для життя чи здоров''я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або вчинені з проникненням у чи інше сховище, або з використанням електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого становить від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, - караються позбавленням волі на строк від п''яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров''я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого у двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, - караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Звільняється від кримінальної відповідальності судом особа, яка вперше вчинила дії, передбачені частиною першою цієї статті, та добровільно заявила про це правоохоронним органам, повернула транспортний засіб власнику і повністю відшкодувала завдані збитки.

Закон набрав чинності з 25 вересня 2020 року – з дня, наступного за днем його опублікування в газеті «Голос України» № 176 від 24.09.2020.

 

 


Відділ організаційного та правового забезпечення
Чернівецької обласної прокуратури  

 

кількість переглядів: 591