Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.08.2020

У прокуратурі області відбулась нарада щодо дотримання вимог законодавства при використанні земель прибережної захисної смуги

    

                                       

У нараді взяли участь керівники ГУ Держгеокадастру у Чернівецькій області, Басейного управління водних ресурсів річок Прут та Сірет, НПП «Хотинський», Управління стратегічних розслідувань в Чернівецькій області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Відповідно до вимог ст. 60 Земельного кодексу України, вздовж водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності встановлюються прибережні захисні смуги.

У прибережних захисних смугах уздовж річок та навколо водойм забороняється розорювання земель, а також садівництво та городництво, зберігання та застосування пестицидів і добрив, будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

Водночас опрацюванням публічної кадастрової карти України встановлено, що прибережна  захисна  смуга річки Дністер 100 метрів від урізу води використовується з порушенням вимог водного та земельного законодавства.

Зокрема, на територіях Хотинського та Кельменецького районів встановлено непоодинокі факти засадження земельної ділянки прибережної захисної смуги Дністровського водосховища сільськогосподарськими культурами на відстані 15-20 м від урізу води.

На територіях Кельменецького та Сокирянського районів виявлено ряд об’єктів нерухомого майна, розміщених в прибережній захисній смузі.

Незважаючи на вимоги ст. 152 Земельного кодексу України, якою передбачено право власника земельної ділянки або землекористувача вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, органи державного контролю та органи місцевого самоврядування самоусунулися та не вживають заходів до відновлення інтересів держави та приведення земельних ділянок у попередній стан.

За результатами оперативної наради заплановано низку заходів з  метою реагування на виявлені порушення земельного законодавства при використанні прибережної захисної смуги річок області.

 

Пресслужба прокуратури Чернівецької області

 

 

кількість переглядів: 1542