Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.06.2020

За ухилення від призову на строкову військову службу – кримінальна відповідальність

Встановлено, що в жовтні 2019 року чоловік  прибув до Хотинського районного військового комісаріату, де пройшов медичний огляд за наслідками якого військово-лікарською комісією його визнано придатним для проходження строкової військової служби.

У подальшому, цього ж дня, на засіданні Хотинської районної призовної комісії прийнято рішення щодо придатності чоловіка до військової служби згідно із ч. 1 ст. 15 Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу” та вручено повістку про необхідність явки до обласного збірного пункту з метою подальшого відправлення для проходження строкової військової служби в Збройних Силах України.

Отримавши дану повістку, житель Хотинського району, всупереч вимог ст. 65 Конституції України, будучи особою призовного віку, без поважних на те причин, будучи придатним до строкової військової служби та не маючи права на відстрочку від призову на строкову військову службу, передбачену ст. 17 Закону “Про військовий обов’язок та військову службу”, не прибув до обласного збірного пункту Чернівецького обласного військового комісаріату, чим ухилився від призову на строкову військову службу.

Своїми умисними діями чоловік порушив порядок комплектування Збройних Сил України, а також вимоги ст. 15 Закону “Про військовий обов’язок та військову службу”, відповідно до якої на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Вироком Хотинського районного суду дану особу визнано винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.335 КК України, призначено покарання у виді 1 року обмеження волі та на підставі ст.75, 76 КК України звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 1 рік.

Пресслужба прокуратури Чернівецької област
кількість переглядів: 3988