Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.01.2020

У прокуратурі Чернівецької області підбили підсумки роботи за 2019 рік

Відзначено, що органами прокуратури області здійснювались системні організаційно-практичні заходи з метою підвищення ефективності діяльності та визначених завдань з огляду на головні пріоритети.

Спільними зусиллями правоохоронних органів області забезпечено один із найнижчих рівнів злочинності на 10 тисяч населення – 80,9 (по державі – 105,7). Поряд з цим, зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень, у тому числі особливо тяжких та тяжких. Вище державного залишається відсоток розкриття кримінальних правопорушень, облікованих у звітному періоді (48,5% проти 43,2%).

На належному рівні забезпечено відшкодування збитків у закінчених слідчими поліції кримінальних провадженнях. Із встановлених 28 млн. 750 тис. грн.  відшкодовано 11 млн. 905 тис. грн. (41,4%, по державі – 41,3%).

                  

                               

 

Прокуратурою області здійснювалось належне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 239 кримінальних провадженнях, які розслідуються слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, що поширює свою діяльність на Чернівецьку область. Із зареєстрованих в ЄРДР кримінальних проваджень, закінчено досудове розслідування у 72 кримінальних провадженнях, з яких 9 – скеровано до суду, 63 – закрито.

Підвищено ефективність роботи правоохоронних органів щодо протидії організованим формам злочинності. Припинено діяльність 10 організованих злочинних груп. До суду за результатами досудового розслідування скеровано 10 кримінальних проваджень, у тому числі 2 – у сфері протидії корупції, 1 – у бюджетній сфері, 5 – у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Проведена певна робота по виявленню та розкриттю кримінальних правопорушень слідчими УСБ України в області.

До суду скеровано 16 обвинувальних актів. За результатами розгляду ухвалено 11 обвинувальних вироків. Активізовано роботу щодо виявлення та розкриття кримінальних правопорушень за фактами контрабанди, у тому числі наркотичних засобів та психотропних речовин. До суду скеровано 7 обвинувальних актів за фактами контрабанди. У залишку перебуває 52 кримінальні провадження, з яких 13 – не підслідні органам СБУ.

У сфері нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратурою області до суду скеровано 17 обвинувальних актів, у тому числі кримінальне провадження про вчинення злочинів у складі організованої злочинної групи. Забезпечено відшкодування завданих злочинами збитків на загальну суму понад 4,5 млн. грн., що складає 72%.

Прокурорами прийнято участь у розгляді судами першої інстанції 2301 кримінального провадження та у перегляді судових рішень у 309 провадженнях судом апеляційної інстанції. На незаконні судові рішення прокурорами подано апеляційних скарг щодо 125 осіб, рівень апеляційного реагування становить 84,2 %. До Верховного Суду подано касаційних скарг стосовно 33 осіб. Із врахуванням минулорічних задоволено касаційні скарги прокурорів стосовно 25 осіб.

 

 

                                

 

За результатами проведених перевірок з питань нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян задоволено 187 документів прокурорського реагування. За наслідками їх розгляду до відповідальності притягнуто 126 посадових осіб, звільнено 5 незаконно утримуваних осіб.

На належному рівні проведена робота у галузі міжнародного співробітництва. На території області встановлено 6 осіб, які розшукувались іноземними країнами за вчинення кримінально-караних діянь. Забезпечено видачу до іноземних держав 1 особи. У 10 кримінальних провадженнях, які надійшли у порядку перейняття, прийняті остаточні процесуальні рішення.

На виконання вимог антикорупційного законодавства погоджено складання уповноваженими посадовими особами Управління захисту економіки в Чернівецькій області ДЗЕ НП України, Чернівецького УВБ ДВБ НП України та Управління стратегічних розслідувань в Чернівецькій області ДСР НП України відповідно 271 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. За участі прокурорів судами, із прийняттям остаточного рішення, розглянуто 291 протокол, за якими 268 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності у виді штрафу. Прокурорами внесено 27 подань з вимогами про проведення службових розслідувань, за результатами розгляду яких 15 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

З метою захисту інтересів держави органами прокуратури вжито низку заходів представницького характеру. Пред’явлено 96 позовних заяв на 64,3 млн. грн. Судами задоволено 73 позови на 44 млн. грн. На користь держави стягнуто 41,6 млн. грн., повернуто 1534 га землі вартістю понад 32 млн. грн. Розпочато 18 кримінальних проваджень, задоволено 44 скарги у порядку відомчого контролю.

З питань захисту прав дітей, у тому числі за результатами діяльності, спрямованої на збереження мережі, майна та земельних ділянок дитячих установ, пред’явлено позовних заяв на загальну суму 6,1 млн. грн. Судами задоволено вимоги на 3,8 млн. грн. Розпочато 2 кримінальні провадження.  Стягнуто на користь дітей 3 млн. 762 тис. грн. Виконання судових рішень за такими позовами становить 99,9% та є найкращим показником у державі.

Одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури області залишається питання розгляду звернень та особистого прийому. Зокрема, у 2019 році на 21% збільшилась кількість громадян, прийнятих на особистому прийомі. Задоволено 33 звернення, з яких  22 – з питань досудового розслідування. Зменшилась кількість звернень вирішених з порушенням строку та випадків несвоєчасного створення в ІАС «ОСОП» статистичних карток.

Окрім того, обговорені проблемні питання в діяльності органів прокуратури та шляхи їх вирішення.

З урахуванням вимог керівництва держави, Генерального прокурора та стану законності в регіоні визначені пріоритетні напрями роботи на 2020 рік: протидія кримінальним правопорушенням, корупційним проявам та зловживанням, насамперед у бюджетній, земельній сферах, у банківській діяльності та з питань рефінансування, у сферах лісо- та надрокористування, посилення боротьби з організованими формами злочинності, викорінення незаконної діяльності нелегальних автозаправних станцій, припинення роботи нелегальних закладів грального бізнесу виявлення «тіньових» схем обігу спирту та інших підакцизних товарів, експорту лісу-кругляку з порушенням вимог митного і податкового законодавства, контрабанди, протидія злочинам у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також недопущення порушення конституційних прав громадян працівниками правоохоронних органів.

За результатами наради ухвалено комплекс заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи органів прокуратури області.

Під час детального обговорення ефективності роботи працівників органів прокуратури області, прокурор області Адріан Дутковський виокремив основні напрямки, які потребують активізації, зокрема у сфері протидії корупції серед високопосадовців, контрабанді, незаконному обігу підакцизних товарів, злочинам у бюджетній, земельній сферах та у сфері охорони надр.

Для визначення ефективності роботи використовуватимуться принципово нові індикатори рівня виконання поставлених завдань. Кількісні показники ефективності будуть доповнені якісними.

 

Пресслужба прокуратури Чернівецької області

кількість переглядів: 1997