Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.12.2019
Посилено кримінальну відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів та обіг фальсифікованих лікарських засобів

З метою реалізації положень Конвенції та удосконалення норм чинного законодавства щодо запобігання обігу фальсифікованих ліків, забезпечення прав споживачів на безпечні та високоефективні лікарські засоби Верховною Радою України 12 листопада 2019 року ухвалено Закон «Про внесення змін до статті 321-1 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів».

Віднині виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою шляхом зловживання службовим становищем, медичним або фармацевтичним працівником, або за допомогою інформаційних систем, у тому числі Інтернету, або у великих розмірах, або якщо вони спричинили тривалий розлад здоров'я особи, а так само виробництво фальсифікованих лікарських засобів – караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

У разі якщо вказані дії спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, або вчинені в особливо великих розмірах, до винної особи буде застосовано позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Відповідно до вимог частини першої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України досудове розслідування вказаних кримінальних правопорушень здійснюється слідчими органів Національної поліції.
Водночас слід зауважити, що особа, яка добровільно здала фальсифіковані лікарські засоби та вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних з їх обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за придбання, перевезення, пересилання чи зберігання з метою збуту, збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів, їх ввезення на територію України, вивезення з території України, транзит через її територію (частина перша цієї статті, якщо такі дії не створили загрози для життя чи здоров'я людей).

Закон набрав чинності з 28 листопада 2019 року – з дня, наступного за днем його опублікування в газеті «Голос України» від 27.11.2019 — № 227.


Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 750