Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.05.2019
Кримінальний проступок: що це і яка за нього передбачена відповідальність

З метою законодавчого врегулювання застосування положень Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) стосовно особливостей досудового розслідування кримінальних проступків та їх судового розгляду Верховною Радою України ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 року № 2617-VIII.

Враховано, що Кримінальний кодекс України (далі – КК України) містить приблизно 780 складів злочинів, із яких близько 200 за кваліфікацією є злочинами невеликої тяжкості.
При цьому, на сьогодні в загальній кількості розслідуваних злочинів тяжкі та особливо тяжкі складають четверту частину, а злочини невеликої тяжкості або середньої тяжкості, такі як некваліфіковані крадіжки, шахрайства (частини 1 статей 185, 190 КК України) та легкі тілесні ушкодження (стаття 125 КК України), становлять майже 50 % від усіх розслідуваних.

Це призводить до затягування розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів, а також необґрунтованої тяганини при розслідуванні злочинів невеликої тяжкості.

У статті 12 КК України буде визначено поняття кримінальних проступків, досудове розслідування яких здійснюватиметься у спрощеному порядку у формі дізнання.

Зокрема, кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Водночас, змінюється класифікація кримінальних правопорушень, які  поділятимуться на кримінальні проступки і злочини, а останні у свою чергу – на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі. Відповідні зміни щодо приведення у відповідність до цієї класифікації вносяться у санкції більшості статей Кримінального кодексу. 

Слід зауважити, що статтею 45 КК України буде передбачено, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Окрім того, Законом внесені відповідні зміни до КПК України, якими визначено необхідний алгоритм дій для слідчого, прокурора та суду у зв’язку з  запровадженням інституту кримінальних проступків (процедуру передачі кримінальних проваджень від слідчих дізнавачам, дії прокурора та суду при підготовці, отриманні, прийнятті до провадження обвинувальних актів тощо).

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» опублікований в газеті «Голос України» від 24.04.2019 — № 79 та набирає чинності з 1 січня 2020 року.

 

Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури Чернівецької області
кількість переглядів: 10475