Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.11.2018
Встановлено кримінальну відповідальність за перетинання державного кордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора

З метою сприяння забезпеченню захисту суверенітету та територіальної цілісності України шляхом криміналізації незаконного перетину державного кордону представниками держави-агресора Верховною Радою України 18 жовтня 2018 року ухвалено Закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України».

Зокрема, Кримінальний кодекс України доповнено статтею 332-2, яка встановлює покарання у виді позбавленням волі на строк до трьох років за перетинання державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави або особою, якій заборонено в’їзд на територію України, або представниками підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора у будь-який спосіб поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів, або за документами, що містять недостовірні відомості.

Ті самі дії, вчинені повторно або групою осіб, - караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. А якщо зазначені дії поєднані з насильством або із застосуванням зброї, то покаранням буде позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

При цьому змінами до статті 216 Кримінального процесуального кодексу України повноваження щодо розслідування цих злочинів віднесено до компетенції слідчих органів Служби безпеки України.

Закон опублікований в газеті «Голос України» від 09.11.2018 — № 212 та набрав чинності з 10 листопада 2018 року.

 

Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури Чернівецької області

 

кількість переглядів: 644