Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.11.2018
Ухвалено Закон щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження

З метою забезпечення неухильного дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час досудового розслідування кримінальних правопорушень та посилення відповідальності службових, посадових осіб правоохоронних органів за неналежне виконання покладених на них обов’язків під час досудового розслідування Верховною Радою України 18 вересня 2018 року ухвалено Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

Законом внесені зміни до статей 220, 284, 303, 309 Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України), в частині надання права учасникам кримінального провадження заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження, якщо існує не скасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження у разі:
- встановлення відсутності події кримінального правопорушення;
- відсутності в діянні складу кримінального правопорушення;
- набрання чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою;
- стосовно податкових зобов’язань особи, яка вчинила дії, передбачені статтею 212 Кримінального кодексу України, досягнення податкового компромісу відповідно до підрозділу 92 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Відмову у задоволенні такого клопотання можна буде оскаржити до слідчого судді. При цьому передбачено, що ухвала слідчого судді про відмову у задоволенні відповідної скарги може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Вказані особи можуть подавати клопотання про закриття кримінального провадження із зазначених вище підстав, яке слідчий, прокурор буде зобов’язаний розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити за наявності відповідних підстав, а у разі відмови оскаржити таке рішення до суду.

Крім того, зміни до статті 284 КПК передбачають можливість іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, звернутися до слідчого судді з клопотанням про закриття кримінального провадження, якщо закінчилися строки, які встановлені для проведення досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру.

Зазначені зміни покликані попередити випадки безпідставного продовження строків досудового розслідування у кримінальному проваджені, в якому жодній особі не повідомлено про підозру, що призводить до завдання шкоди особам, які не є підозрюваними, однак стосовно яких фактично проводяться процесуальні дії.

Водночас з метою забезпечення належного виконання посадових обов’язків слідчим, прокурором внесені зміни до статті 307 КПК України, якими передбачено, що ухвала слідчого судді, якою задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування, направляється керівнику органу, службовою, посадовою особою якого є слідчий, прокурор, для вирішення питання щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Також статтю 130 КПК України доповнено частиною другою, відповідно до якої держава, відшкодувавши шкоду, завдану слідчим, прокурором, застосовує право зворотної вимоги до цих осіб у разі встановлення в їхніх діях складу кримінального правопорушення за обвинувальним вироком суду, який набрав законної сили, або дисциплінарного проступку незалежно від спливу строків застосування та дії дисциплінарного стягнення.

Відповідно до Розділу II Закону «Прикінцеві та перехідні положення»  до приведення у відповідність із цим Законом законодавчі та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

Закон опублікований в газеті «Голос України» від 03.11.2018 — № 208 та набрав чинності з 4 листопада 2018 року.




Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури Чернівецької області





кількість переглядів: 630