Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.10.2018
Посилено адміністративну відповідальність за незаконну вирубку дерев

З метою збереження лісів та лісових насаджень Парламентом 6 вересня 2018 року ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», яким посилено адміністративну відповідальність за незаконну вирубку лісу.

Зокрема, нова редакція статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) передбачає накладення штрафу на громадян до 1020 грн. і на посадових осіб – до 10200 грн. за незаконну порубку і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення.

Аналогічно вдвічі – до 1020 грн. збільшені штрафи за знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об'єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень (стаття 65-1 КУпАП).

До 4250 грн. збільшено розмір штрафу за пошкодження лісу стічними водами, хімічними речовинами, нафтою і нафтопродуктами, промисловими і комунально-побутовими викидами, відходами і покидьками, що спричиняє його усихання чи захворювання (стаття 72 КУпАП).

За знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення; пошкодження дерев і чагарників за межами населених пунктів, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна порубка встановлено штраф – до 850 грн.  (стаття 153 КУпАП).

Закон опублікований в газеті «Голос України» від 06.10.2018 — № 189 та набирає чинності з 1 січня 2019 року.



Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури Чернівецької області





кількість переглядів: 3224