Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.10.2018
Ухвалено Закон задля збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів

З метою запобігання масовому неконтрольованому вивозу за кордон стратегічної для країни сировини – лісу-кругляка Верховною Радою України 6 вересня 2018 року ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів».

Законом встановлено обмеження внутрішнього споживання лісоматеріалів необроблених у розмірі 25 млн. кубічних метрів на рік та посилено кримінальну відповідальність за незаконну порубку лісів та незаконний вивіз необроблених лісоматеріалів за кордон.

Так, Кримінальний кодекс України (далі – КК України) доповнено статтею 201-1, яка передбачає позбавлення волі до 5 років за переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, лісоматеріалів необроблених, а також інших лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України.

Та сама дія, вчинена особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 201, 201-1, 246 цього Кодексу, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням влади чи службового становища, або у великому розмірі, – карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Якщо ж такі дії вчинені організованою групою чи в особливо великому розмірі, то покаранням буде – позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Одночасно нова редакція статті 246 КК України передбачає до 3 років позбавлення волі за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду.

Повторні такі дії або вчинені за попередньою змовою групою осіб, – караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Такі дії, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, – караються штрафом від 1500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 3 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

У випадку спричинення такими діями тяжких наслідків, – покаранням буде позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

При цьому істотною шкодою вважається така шкода, яка у дві тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів. Тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у п’ять тисяч і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Закон опублікований в газеті «Голос України» від 06.10.2018 — № 189 та набирає чинності з 1 січня 2019 року.



Відділ організаційного та правового забезпечення прокуратури Чернівецької області



кількість переглядів: 641