Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.08.2018
Посилено захист права дитини на належне утримання

З метою створення економічних передумов для подальшого вдосконалення механізму забезпечення конституційного права дітей на достатній життєвий рівень та покращення матеріального забезпечення дітей у випадках, якщо батьки не дійшли згоди щодо способу утримання дітей і такий спосіб утримання дітей вирішується судом, Верховною Радою України

3 липня 2018 року ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».
Вказаним Законом врегульовано низку актуальних питань забезпечення своєчасної та в повному обсязі виплати аліментів на утримання дітей, у тому числі посилено відповідальність за ухилення від їх сплати.

Зокрема у Кодексі України про адміністративні правопорушення (далі – Кодекс) у новій редакції викладено статтю 183-1, яка передбачає відповідальність у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин за несплату аліментів, якщо вона призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання. А у разі повторного протягом року такого порушення – від 240 до 360 годин.

При цьому Кодекс доповнено статтею 183-2, якою встановлено відповідальність за ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, що тягне за собою адміністративний арешт строком до десяти діб.

У разі злісного ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт винна особа підлягає притягненню до кримінальної відповідальності у вигляді позбавленням волі на строк до двох років за статтею 389-2 Кримінального кодексу України.

Закон набирає чинності з 28 серпня 2018 року через місяць з дня його опублікування з дня, наступного за днем його опублікування в газеті «Голос України» від 28.07.2018 № 138.



Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

кількість переглядів: 597