Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.07.2018
Посилено кримінальну відповідальність за порушення законодавства про трансплантацію органів

З метою удосконалення законодавства у сфері охорони здоров’я щодо здійснення трансплантації органів людини Верховною Радою України 17 травня 2018 року ухвалено Закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Законом внесені зміни до Законів України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині», «Основи законодавства України про охорону здоров'я», «Про поховання та похоронну справу» та Кримінального кодексу України щодо удосконалення регулювання правовідносин у цій сфері згідно з міжнародними стандартами та світовою практикою, запровадження порядку надання прижиттєвої згоди на посмертне донорство, встановлення більш суворої відповідальності за порушення законодавства у сфері трансплантації тощо.

Зокрема, у новій редакції викладено статтю 143 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за порушення встановленого законом порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини, у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Вилучення у людини шляхом примушування або обману її анатомічних матеріалів з метою їх трансплантації – карається позбавленням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У разі, якщо вказані дії вчинені щодо особи, яка перебувала в безпорадному стані або в матеріальній чи іншій залежності від винного, то вони караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Відтепер незаконна торгівля анатомічними матеріалами людини – карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

У випадку ж, якщо вищевказані правопорушення вчинені за попередньою змовою групою осіб, або за участі транснаціональних організаціях, які займаються такою діяльністю, то вони караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Закон набирає чинності з 24 червня 2018 року – з дня, наступного за днем його опублікування (Голос України від 23.06.2018 — № 115), та вводиться в дію з 1 січня 2019 року, крім пункту 4 розділу VII цього Закону, який вводиться в дію з дня, наступного за днем опублікування цього Закону. При цьому з 1 січня 2019 року буде визнано таким, що втратив чинність, Закон України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині».

Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області
кількість переглядів: 1199