Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.06.2018
Незабаром запрацює Вищий антикорупційний суд

Конституцією України передбачено, що в Україні відповідно до закону можуть діяти вищі спеціалізовані суди (стаття 125). Закон України «Про судоустрій і статус суддів» закріпив, що в системі судоустрою діють вищі спеціалізовані суди як суди першої та апеляційної інстанцій з розгляду окремих категорій справ. Вищими спеціалізованими судами є Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Вищий антикорупційний суд (стаття 31). При цьому вирішення більшості питань, пов’язаних із діяльністю Вищого антикорупційного суду, Закон України «Про судоустрій і статус суддів» відносить до врегулювання окремим законом.

Верховною Радою України 7 червня 2018 року ухвалено Закон «Про Вищий антикорупційний суд», яким визначені засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду і спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантій їх діяльності.

Відповідно до статті 4 Закону Вищий антикорупційний суд здійснює правосуддя як суд першої та апеляційної інстанцій у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності) процесуальним законом, а також шляхом здійснення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Територіальна юрисдикція (підсудність) Вищого антикорупційного суду поширюється на всю територію України.
Предметна підсудність Вищого антикорупційного суду визначена статтею 33-1 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України).

Зокрема, Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітці статті 45 Кримінального кодексу України, статтями 206-2, 209, 211, 366-1 Кримінального кодексу України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини п’ятої статті 216 КПК України.

При цьому інші суди не можуть розглядати кримінальні провадження щодо злочинів, які віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду, крім випадків притягнення до кримінальної відповідальності працівників чи суддів Вищого антикорупційного суду (абз. 7 ч. 1 статті 34 КПК України).

Цей Закон набирає чинності з 14 червня 2018 року – з дня, наступного за днем його опублікування (Голос України від 13.06.2018 — № 107), крім підпункту 3 пункту 2 цього розділу (щодо змін до КПК України), який набирає чинності з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Відділ організаційного та правового
забезпечення прокуратури
Чернівецької області

кількість переглядів: 695